Franke Mes: ‘Soms zit er een ravijn tussen idee en uitvoering’

Een starter die zijn eigen onzekerheden niet overwint, komt niet aan ondernemen toe. Vandaar dat Franka Mes, coach bij Starters Succes Oss Bernheze, oog heeft voor de persoon achter de ondernemer.

De negen coaches van Starters Succes zijn stuk voor stuk thuis in alle aspecten van het ondernemerschap, maar kunnen tevens op eigen terrein de diepte in. Zo is er voor iedere vraag passende hulp te vinden. Mes, die dertig jaar bij Libema werkte en nu coacht bij Re-Frames, zet mensen in “hun kracht”. “Dat bedoel ik letterlijk en figuurlijk. Iemand die overtuigd is van zijn of haar eigen kunnen, blaas én praat je niet omver.”

Mes signaleert echter twijfel onder ondernemers op allerlei vlakken: het bedrijf loopt niet, ze kampen met angsten, podiumvrees en durven niet te netwerken. Niet voor niets zegt ze: de grootste uitdaging, dat ben je zélf – een opvatting die evenzeer van toepassing is op haar eigen handelen. Ze kreeg het nodige voor haar kiezen, maar weet nu dat je geen speelbal hoeft te worden van gedachten en emoties. “Het willen opzetten van je eigen bedrijf is één, maar soms zit er een ravijn tussen idee en uitvoering. Samen stellen we persoonlijke en bedrijfsdoelen op en bewandelen alle stappen van het realisatieproces om te zien waar het spaak loopt.”

Het verlaten van de comfortzone kan onzeker maken. Het is echt mogelijk om daarbuiten je draai te vinden, zegt Mes. “Je leert bijvoorbeeld om feedback van klanten te gebruiken om je dienstverlening te verbeteren, en dit niet op te vatten als een persoonlijke afwijzing.”

Ben je korter dan vijf jaar ondernemer? Starters Succes helpt. www.starterssucces.nl